Спортивний масаж: що це таке?

Спортивний масаж: що це таке?

Сьогодні все більше людей намагаються вести здоровий спосіб життя, слідкують за харчуванням, стараються позбавитися шкідливих звичок, досить активно займаються спортом.

Саме тому з'явилося безліч програм, курсів, тренажерних залів, де кожен може знайти заняття, яке було б до душі. Спорт - запорука гарного здоров'я та якісного життя, а, крім цього, це навантаження не лише на наші м'язи, а й на організм у цілому. Тому хотілося б Вам розповісти яким чином допомогти своєму тілу з легкістю переносити наслідки активних занять у спорт залі, як уникнути перевантажень та травм у погоні за красивим тілом. Якщо ж Ви справжній спортсмен, більшість свого часу присвячуєте активним тренуванням та заняття, то ця тема буде для Вас не менш актуальною.

Усі ми знаємо, що масаж - це процедура, котра має безліч прихильників та поціновувачів, адже має і лікувальні і профілактичні і, просто, розслабляючі властивості. Але хотілося б звернути Вашу увагу на спеціальний вид масажу, так би мовити більш специфічний, спортивний масаж. Без особливих зусиль зрозуміло, що він виконується спортсменам та тим, хто активно займається спортом. І якщо Ви бажаєте покращити результати своїх тренувань, зменшити ризик травм, швидше відновлювати сили організму після навантажень, підвищити власну витривалість, чекаємо Вас на сеанс спортивного масажу у SPA салоні Perfect у Хмельницькому.

В чому ж полягає особливість спортивного масажу? Такий масаж виконується більш інтенсивно, так як необхідно пропрацювати м'язи та зв'язки більш глибоко та активно, а темп виконання прийомів, відповідно, збільшується. Під час процедури розширюються кровоносні судини, кров збагачується киснем, активізуються процеси виведення продуктів обміну з тканин, пришвидшуються обмінні процеси. Існує декілька видів тренувального масажу.

Тренувальний - виконується в період інтенсивних занять спортом, допомагає покращити результати, підготовлює зв'язки, суглоби та м'язи до активної роботи, адаптує організм до навантажень. Техніка виконання залежить від того, яким видом спорту займається людина, тобто які м'язи зазнають найбільшого навантаження, від частоти та інтенсивності тренувань. За допомогою масажу можна вирішити індивідуальні задачі: збільшити амплітуду рухів, покращити еластичність зв'язкового апарату, розслабити певну групу м'язів. Триває сеанс близько 10-20 хвилин, виконується у найближчі 2-3 години після заняття. Больових відчуттів виникати не повинно, після масажу ефективно прийняти гарячу ванну чи попаритися у лазні. Заспокоюючий-назва говорить сама за себе, направлений на розслаблення тіла, зниження артеріального тиску та частоти пульсу. Виконується протягом 10-20 хвилин у плавному темпі. Переважають погладжувальні рухи та легке “струшування” окремих груп м'язів.

Розігріваючий-виконується безпосередньо перед тренуванням, основний вплив-підвищення температури тіла, активізація кровообігу та обміну речовин. За рахунок підвищення температури у м'язах, які працюють, стають еластичніші зв'язки та суглоби, що зменшує ризик отримання травм. Триває 5-15 хвилин, виконується досить інтенсивно.

Тонізуючий-полягає у сильному та активному розминанні м'язів протягом 10-15 хвилин, сприяє підвищенню фізичної активності та продуктивності. Відновлювальний-виконується відразу або через 10-20 хвилин після тренування. Увагу приділяють тим ділянкам, які зазнавали найбільшого навантаження. Виконується для швидшого відновлення організму, розслаблення тіла, сприяє нормалізації частоти дихання, артеріального тиску та частоти серцевих скорочень.

Основні правила проведення спортивного масажу не відрізняються від таких при стандартному: рухи виконуються у напрямку до лімфатичних вузлів, самі ж лімфатичні вузли оминаються; процес не повинен викликати больових відчуттів (необхідно орієнтуватися на Вашу індивідуальну чутливість); напрямок рухів-від периферії до центру тіла; Вам повинно бути максимально зручно, аби розслабитися, тому, бажано, проводити сеанс на спеціалізованих кушетках, столах. Безперечно, не буде зайвим робити самомасаж до та після Ваших тренувань та банних процедур, але не варто забувати, що найефективніші результати можна досягти лише з допомогою професіоналів.

Хочеться вірити, що активний темп сучасного життя, нікому не заважає турбуватися про власне фізичне та моральне здоров'я, адже саме рух - це життя. Якщо ж Ви регулярно відвідуєте тренажерний зал, фітнес центр чи займаєтеся танцями, Вам просто необхідно якісно відпочивати після активних фізичних навантажень, адже все має бути збалансовано! Тому чекаємо Вас у Perfect Banya & SPA у місці, де турбуються про Вас та Ваше тіло!