СПА-процедури: історія виникнення

СПА-процедури: історія виникнення

Погодьтеся, що сьогодні майже кожен із нас знає, що таке СПА - процедури, відвідував SPA - салони, чи просто чув про їх вплив на організм людини. Можливо, це пов’язано з широкою популярністю таких закладів, а, може, потрібно подякувати якісній рекламі?

На нашу думку, справа в тому, що у 21 столітті популярно бути доглянутими, молодими, красивими та здоровими, а ті процедури, що Ви отримуєте у подібних закладах, допомагають Вам у цьому. Так і ми, команда Perfect Banya & SPA у Хмельницькому, докладаємо максимум зусиль для того, щоб Ви могли отримати якісні та дієві процедури, які зможуть покращити Ваше фізичне та моральне здоров'я, які допомагають розслабитися та позбутися стресу, які потрібні кожному із нас.

А чи задумувались Ви коли - небудь, чому саме SPA? Як з’явилась ця абревіатура, коли вона стала актуальна, який сенс у собі несе? Багато хто з нас знає, що SPA розшифровується як "Sanus per Aquam" - "здоров’я через воду", а фразу цю виголосив імператор Нерон, милуючись красою римських фонтанів. Також існує “географічна” версія виникнення абревіатури, нібито біля мальовничих Арденн розташувалося невеличке бельгійське містечко Спа, яке прославилося своїми цілющими водами. У давні часи, коли між собою воювали армії Франції та Бельгії вважалося, що перемогу у протистоянні отримають ті, хто заволодіє містечком Спа, адже ті військові, які після виснажливих битв омивалися в цілющих мінеральних водах, відновлювали свої сили надзвичайно швидко.

Насправді, про цілющі властивості водних процедур людям стало відомо ще за десятки років до нашої ери і вони ці знання, безперечно, використовували з користю. Наприклад, древні греки, турбуючись про власне здоров’я, використовували лікувальні грязі, приймали мінеральні ванни, практикували різноманітні види масажу. Хіба не нагадує комплекс процедур у сучасному СПА-комплексі? Наслідувачем грецьких традицій стала Римська імперія, адже саме тут у 25 році до н е з’явились перші терми. Кожен імператор, який знаходився при владі, вважав своїм обов’язком побудувати терми, які б перевершували споруди, зведені попередником. Саме так, поступово, терми поширилися на всю територію Римської імперії і, згодом, стали місцем, дещо схожим на розважальні центри, адже тут можна було не лише провести банні процедури, а й відпочити, прийняти участь у спортивних іграх, попоїсти. Тому сучасному вигляду СПА, який є прийнятним для нас сьогодні, посприяв вплив і інших цивілізацій. До прикладу, сауни, які зараз є досить популярними, почали з’являтись у Фінляндії у 10 – 11 столітті. У цей же час став популярним ритуал занурення у льодяну воду після гарячої сауни. А турецька культура? Хто ж не знає про батьківщину хамаму, який так полюбляють жінки. Турецькі бані - один із основних символів східної культури, що поєднує у собі розкішний інтер’єр та витончений дизайн. Так як раніше людина могла використовувати лише природні багатства та ресурси, СПА-культура активно розвивалася на територіях з термальними джерелами. Пізніше на цих місцях з’явилися водні курорти, що функціонують і до цього часу.

Однак, "водна культура" не завжди розвивалася швидкими темпами. Існують періоди в історії, коли громадські бані були заборонені та закривались через поширення деяких хвороб. Побутувала думка, що в подібних місцях існує ризик інфікування великої кількості людей. І лише в кінці 17 століття, коли було доведено, що саме прийняття ван, навпаки, допомагає в боротьбі з великою кількістю захворювань, банні процедури знову стали популярними

Багато хто з прекрасної половини людства чув ім’я Елізабет Арден! А чи знали Ви, що ідея відкрити СПА-салон належить саме цій жінці. Саме вона у 1934 році у місті Рим, штату Мен будує перший салон, який називає "Maine Chance Beauty SPA",де пропонуються послуги по догляду за обличчям, грязьові маски, виникає система по комплексному догляду за шкірою. Також тут пропонувались тренування та ведення дієти. Її вдалий досвід був повторений США, Європі, Австралії, Америці.

Сьогодні ж, SPA - невід’ємна і популярна частина beauty-індустрії, що знаходиться на піку популярності. Все, чого потребує організм людини, ми можемо отримати тут, в будь - якому випадку, нам це обіцяють. Оздоровлення, зміцнення імунітету, профілактика та лікування деяких захворювань, покращення стану шкіру обличчя та тіла, виведення шлаків та токсинів, активізація обмінних процесів - лише частка того, на що здатні впливати СПА - процедури. Вірити цьому чи ні справа кожного із нас. Але ж не дарма, люди ще з незапам’ятних часів використовували природні ресурси для власного здоров’я. А з плином часу, коли наука пішла далеко вперед і людство навчилося створювати щось нове та удосконалювати старе, чи не варто повірити, що обіцянки справді небезпідставні та використовувати послуги, що нам пропонуються?

Завітайте до Perfect Banya & SPA у Хмельницькому та перевірте на собі якість наших послуг!