Терми у Хмельницькому | Perfect banya & SPA

Терми у Хмельницькому | Perfect banya & SPA

Терми - давньоримські громадські лазні. Свою історію римські терми розпочали близько двох тисяч років тому.На початку свого існування терми виконували лише гігієнічну функцію, були доступні абсолютно всім громадянам, тому користувалися великою популярністю.

Сама назва "терми" пов'язана, насамперед, з розташування лазні, адже будували їх поблизу термальних джерел, яких на території держави було багато.

Терми: в чому особливість

З часом римські терми перестали виконувати лише гігієнічну функцію, а стали місцем культурного відпочинку та дозвілля. Жителі відвідували терми декілька разів на тиждень, проводили там вільний час, спілкувались, розважались. Крім басейнів та ванн з різними температурами, в римських термах були кімнати для фізичних вправ, бібліотеки та трапезні зали. Особливістю римської лазні було те, що для підтримання температури використовувалося геотермальне тепло Землі. Термальна вода подавалася у приміщення за допомогою системи труб, для продукування пару використовувалася піч, що знаходилася у центрі залу. Складалась лазня із кількох приміщень із різною температурою води та повітря, що мали різне призначення:

  • аподітеріум - кімната, у якій залишали одяг
  • тепідаріум - перехідна кімната (+40)
  • кальдаріум - жарка кімната (+60)
  • фригідаріум - кімната з холодною ванною для пірнання
  • лаконіум - парилка з темпиратурою до +85 (у Старих Банях цієї кімнати не було)

Мозаїчна підлога кальдаріума знаходилася прямо над піччю! Стіни тепідаріума були пустотілими та виконували функцію повітропроводу для циркуляції підігрітого піччю повітря.

Терми і здоров'я

Відсутність елементарних санітарних умов у незаможного населення призвела до неабиякої популярності римських терм. Справа в тому, що хоч у більшості випадків, лазні були у власності держави, оплата за їх відвідування була доступна для простолюдина також, адже підтримання чистоти і гігієни було в традиціях будь - якого цивілізованого народу. До римських терм не пускали лише рабів.До того ж лазні часто включали майданчик для занять спортом, де проходили ігри з м'ячем, заняття важкою атлетикою, метання диску.

Терми у Хмельницькому

Із невеличкого екскурсу у історію стає зрозуміло, що сучасні римські терми дещо відрізняються від своїх предків але зберегли їхні особливості. За відносно невисокої температури (45 -60 градусів) вологість у цій лазні досягає 100 %.Такий температурний режим є оптимальним для тих, хто важко переносить високі температури і гаряче обпікаюче повітря “сухих” бань.

Запрошуємо Вас відвідати Римську терму у банному комплексі Perfect Banya у Хмельницькому і відчути на собі усі її переваги.У чому користь відвідування терм? Перш за все, за рахунок високої вологості у приміщенні Ваше тіло прогрівається поступово, не обпікаючись гарячим паром.Перебування у лазні комфортне, тому Ви відпочиваєте не лише фізично, а й морально. Ваші м'язи розслабляються, зникає втома і напруження у них. Внаслідок нагрівання активуються процеси термо- та кровообігу, покращується трофіка глибоких шарів шкіри. В процесі активного потовиділення з організму виводяться шлаки та токсини, розчиняються та виводяться солі. В результаті розм'якшення та видалення ороговілих клітин шкіри, підвищується її тонус та тургор.Систематичне відвідування терм сприяє зміцненню імунітету та нормалізації діяльності серцево - судинної, дихальної систем.

Необхідно пам'ятати декілька правил під час відвідування римської лазні. Перед входом у парну зробіть невелику розминку.Вона активує кровообіг у Вашому тілі, підготує м'язи до розслаблення. Не користуйтесь милом та засобами на мильній основі. Найкраще використовувати масла та відвари трав, вони відкривають пори, насичують шкіру поживними речовинами, попереджують її пересушування. Рекомендуємо робити не більше трьох заходів по 15 хвилин за одне відвідування. Перерви між заходами - близько 20 хвилин. Хоча все залежить від Вашого самопочуття і від того, як часто Ви відвідуєте такі місця. Не забувайте пити достатньо води або трав'яного чаю, для поповнення запасів рідини в організмі.

Чекаємо на Вас у банному комплексі Perfect Banya у Хмельницькому, щоб цілковито відчути користь римської терми на собі. Ваше тіло відчує комфорт та легкість, а душа - гармонію та спокій. Ви відпочинете морально та фізично, поповните життєві сили та запаси енергії!