Банний віник - корисний чи непотрібний девайс

Банний віник - корисний чи непотрібний девайс

Які пристосування, найчастіше, асоціюються у Вас із відвідуванням бані? Звичайно, на сьогоднішній день, на думку відразу спадає скраб, пілінг, спеціальна антицелюлітна щітка, суміші для обгортання, різноманітні масла і т д. Але, погодьтеся, що це сучасні засоби, які стали популярними не так давно.

А якщо згадати ті часи, коли антицелюлітний та лімфодренажний масаж ще не були у переліку найрозповсюдженіших “б’юті” процедур, то майже єдиним гаджетом, без якого не відбувалася жодна процедура розпарювання-це віник! Так, банний віник-пучок зв’язаних між собою гілочок, які використовуються для масажу, ароматизації повітря, нагнітання температури. Тому сьогодні поговоримо про те, як він з’явився і з якою метою його використовують, у тому числі у Perfect Banya & SPA у Хмельницькому. Чи, можливо, це "привіт з минулого" і вже давно не актуально?

Усім відомо, що існує відмінність між різними видами парних, тому і процес розпарювання відрізняється. Важко уявити справжню російську баню без віника, а от у сауні подібних речей нам не потрібно. Уся справа в різних режимах температури та вологості, а також в функціях банного віника, але про це трішки пізніше. Так як поява бань та саун відбувалася поступово, так і виникнення банного віника, як необхідного гаджета у російській бані, відбувалося поступово. У давні часи римляни натиралися оливковим маслом, а потім, в парилці, знімали його спеціальним скребком. Пізніше, коли люди виявили лікувальні властивості різних видів дерев, мило мали замінити гілки з листками, а одним із найкорисніших вважався дуб. Це і не дивно, адже у рослинах мстяться ефірні масла, що володіють різноманітними властивостями. Також виникнення банного віника пов’язують з тим, що у давнину слов’янські народи поклонялися сонцю, повітрю, природі, селилися у лісах біля водойм, використовували рослини з лікувальною метою і вірили, що гілки дерев здатні виманити злих духів із житла. Пізніше стало зрозуміло, що баня позитивно впливає на деякі захворювання, тому із гілок та листків робили відвари, які лили на розпечене каміння і, відповідно, дихали повітрям з цілющими властивостями.

Що використовують для банних віників? Гілки таких дерев як береза, дуб, клен, вільха, горіх, ясен, піхта, які повинні бути без колючок, не виділяти липких речовин. Також часто використовують змішані типи з додаванням різноманітних трав(кропива, ромашка, деревій). Різним видам банних віників властиві відмінні властивості: дубові(містять дубильні речовини, тому ефективні для тих, в кого жирна шкіра, яка стає пружною та матовою, ефірні масла в дубових віниках сприяють зниженню артеріального тиску); березові(при болю в м'язах та суглобах); липові(очищають та розширюють бронхи, при головному болі); хвойні(при будь-яких запаленнях, ревматизмі; заспокоюють нервову систему). Перед застосуванням його необхідно правильно підготувати. Якщо віник свіжий-його не розпарюють, а просто ополіскують теплою водою, сухий же віник потрібно опустити у теплу воду, пізніше додати гарячої. Важливо не перетримати віник та не запарювати його у крутому кип'ятку. Така підготовка робить його м'яким та ароматним. Під час парки віник має бути вологим, тобто час від часу його необхідно зволожувати. Як же правильно паритися віником? Спочатку ми підготували наш “гаджет”, після того, як Ви зайшли до парної, не потрібно відразу приступати до процесу! Необхідно просто посидіти, привикнути до температури. Після того, як Ваш організм прогрівся, можна лягати на живіт, а парильник, тим часом, починає нагнітати жар віником. Виконуються погладжувальні рухи від ніг до голови та навпаки, потім легкі удари, частота і сила який збільшуються. Під час таких маніпуляцій відбувається додаткове розігрівання окремих частин тіла, на яке реагують рецептори нашого організму. Якщо Ви відчуваєте, що занадто гаряче, парильнику необхідно сповільнитися, то ж не забувайте розповідати про свої відчуття. Наступний етап-розтирання. По тілу, прижимаючи, проводять тим же віником, наче мочалкою. Після цього ВИ перевертаєтеся на спину і проводяться ті ж маніпуляції, але з меншою силою. Особливо обережним необхідно бути в ділянці серця, рекомендовано використати холодний непропарений віник на цю область. То ж яка користь від банного віника і чи є вона взагалі? Парення віником-це своєрідний масаж, який посилює кровообіг, зміцнює організм у цілому, розслабляє м'язи, прискорює обмінні процеси, очищує організм від шлаків та токсинів. Фітонциди, що виділяються під час масажу віником, вбивають хвороботворні бактерії, а це-своєрідна профілактика простудних захворювань. Ще одна його функція-нагнітання жару, що активує потовиділення та допомагає легше переносити високі температури. Під час механічного впливу на окремі ділянки тіла, відбувається додаткове їхнє розігрівання, що активує рецептори як на поверхні тіла, так і ті, що розташовані у глибоких шарах. Саме тому, після такого масажу, наше тіло краще підготовлене і сприйнятливе для додаткових маніпуляцій, що Ви використовуєте у парній.

То ж запрошуємо Вас відвідати Perfect Banya & SPA у Хмельницькому, адже це місце, де кожен може провести час приємно та з користю. Вибір парної та необхідність використання додаткових пристосувань-лише Ваше рішення, але чому б не скористатися надбанням минулого, яке і досі залишається актуальним і доволі корисним у наш час?