Лазня - приємно чи корисно?

Лазня - приємно чи корисно?

Найчастіше, похід до сауни асоціюється у нас, наприклад, з приємним приводом для зустрічі з друзями, заслуженим відпочинком після робочого тижня чи часом, коли можна відпочити від буденних турбот та справ.

Якщо ж Ви - жінка, банні процедури - це, перш за все, засіб для підтримання краси та молодості Вашого тіла, помічник у боротьбі з недоліками. Безперечно, все вище перераховане - істинна правда. Тому запрошуємо Вас у банний комплекс Perfect Banya & SPA у місті Хмельницькому, де Ви зможете відпочити, абстрагуватися від проблем, просто приємно провести час, відновити сили організму, отримати заряд енергії та дозу приємних емоцій.

То відвідування лазні позитивно впливає лише на наш емоційний стан? Якщо відверто, то, навіть якби було так, то це зовсім немало, адже психо - емоційний стан має безпосередній вплив на всі аспекти життя людини. Але! Насправді, атмосфера, у якій ми перебуваємо під час прийому банних процедур, впливає на всі наші органи та системи. І це не просто “прогрівання”, а суттєвий вплив на процеси, що відбуваються у нашому організмі.

Яка система першою зазнає впливу під час відвідування лазні? Нервова система. Спитаєте чому? Наша шкіра вкрита безліччю рецепторів, які і є складовою, провідниками, нервової системи. За рахунок нагрівання нашого тіла відбувається розширення навіть найменших судин, що, в свою чергу, стимулює кровообіг в периферичних органах. Відповідно, якщо в периферичних органах кровообіг активується, то в центральних - сповільнюється. Так, як один з основних центральних органів - це мозок, то при сповільнення кровообігу людина починає відчувати спокій, знижується емоційна активність, з’являється відчуття умиротворення. Саме тому, великий відсоток відвідувачів приходять до сауни для отримання відчуття релаксу, можливості абстрагуватися від турбот.

Напевно, під час банних процедур, найбільшого впливу зазнає серцево-судинна система. Перша за все, покращується кровообіг. Під дією високих температур розширюються найменші капіляри, що призводить до збагачення кров’ю та поживними речовинами тих ділянок людського тіла, які у звичайних умовах, їх не до отримують. Частота пульсу збільшується з 75 до 100 –115 уд/хв за 1/3 години перебування у парній. Підвищується частота серцевих скорочень. Прийнявши контрастний душ після лазні, Ви, автоматично, зменшуєте кількість серцевих скорочень, тобто, все це своєрідна “гімнастика” для судин. Відбувається швидке виведення рідини за рахунок активного потіння. В такому випадку активуються системи згортання та розрідження крові. Уся наша серцево - судинна система знаходиться в тонусі. Але така “повна боєздатність” може бути і небезпечною! Особливо для тих, хто має вади серця чи виражені порушення кровообігу. Не варто випробовувати власні сили, якщо Ви маєте підвищений артеріальний тиск, ішемічну хворобу серця, виражений атеросклероз, страждаєте кровотечами чи тромбозами. Протипоказанням до відвідування лазні є недавні перенесені операції.

Достатньо часто Ви можете почути про лікувальні властивості лазні в плані її впливу на дихальну систему, адже, при перших проявах застуди “добряче прогрітися” - одна з найпоширеніших порад. Справді, навіть локальне підвищення температури, тобто вдихання прогрітого повітря, збільшує швидкість обмінних процесів в слизових оболонках дихального тракту, зменшується їх набряк при респіраторних захворюваннях. Покращується кровообіг у легенях, за рахунок подразнення рецепторів верхніх дихальних шляхів теплим повітрям. Збільшується споживання кисню та виділення вуглекислого газу, адже, збільшується частота дихання та підвищується вентиляція легень. Та тут також не обійдеться без “але”. Не можна забувати про те, що відвідувати лазню, можна лише при перших проявах застуди та за нормальної температури тіла. При підвищенні температури перебування у гарячому приміщенні лише погіршить існуюючий стан, тому гіпертермія, загострення хронічних захворювань, гострі вірусні хвороби, злоякісні новоутворення, специфічні і неспецифічні запальні захворювання - все це є протипоказанням до відвідування бані та сауни.

Не можна не сказати про вплив теплих температур на опорно - рухову систему. Люди, що страждають на захворювання пов’язані з болем у суглобах, обмеженням їх рухливості не нехтують можливістю відвідати лазню. Тепле повітря стимулює ліквідацію застійних явищ у суглобах, активує виведення продуктів розпаду. Теплий пар в поєднанні з віником, масажем та контрастним душем забезпечить Вам зниження больових відчуттів та підвищення рухливості у суглобах. З обережністю варто поставитися до цієї процедури тим, хто страждає гострими захворюваннями суглобів, гострим ревматизмом чи знаходиться в ранньому післяопераційному періоді.

Ходити в сауну - це не лише приємно, а й корисно, що ми , власне, і обговорили. Але хотілося б наголосити, що кожен з нас повинен з увагою ставитися до власного здоров’я, якщо Ви маєте якісь сумніви, ліпше звернутися до Вашого лікаря та проконсультуватися з ним. Адже, як ми тепер зрозуміли, клімат, який створюється у парній, має величезний вплив на усі наші органи і системи, то ж давайте переконаємося у тому, що він нам не зашкодить. Завжди чекаємо на Вас у Perfect Banya & SPA за порцією гарного настрою та можливістю провести час з користю для Вашого здоров’я!