Баня корисніша сауни? Розбираємося з експертами Perfect banya & SPA

Баня корисніша сауни? Розбираємося з експертами Perfect banya & SPA

Сьогодні хмельничани найчастіше обирають відпочинок в російській, фінській і турецькій парних. Вони у нас найпопулярніші. Інфрачервона сауна відвідують рідше. Чим же вони відрізняються?

Чим відрізняється лазня від сауни?

По суті нічим. Російську баню можуть назвати сауною, а фінську сауну банею. Основні відмінності - температура і вологість повітря.

Деякі стверджують, що в бані повітря більш вологіше, а в сауні сухе. В цьому і відмінність. Але зараз грані між цими поняттями стерлися, тому просто розглянемо різні типи парних.

Російська лазня

  • Температура: 50-70 °C
  • Вологість: 40-70%

Сучасна російська баня мало нагадує баню своїх предків. Хоча всередині вона все так само обшита деревом. Пар отримують, прогріваючи камені, які знаходяться всередині печі. Топлять її вогнем (тоді це називають "Російська баня на дровах") або електричними нагрівачами. Коли камін стає гарячим, на нього ллють воду. Після цього приміщення заповнюється парою. Дихати у вологій парній стає легше.

В ідеалі в російську баню встановлюють закриту піч-кам'янку. Вона довго нагрівається, але і довго тримає тепло. Іноді в парній використовують і металеві печі в захисному цегляному або кам'яному кожусі. Ще одна складова російської бані - купіль з холодною, а іноді і крижаною водою.

У російській бані паряться з віниками. Це допомагає розширити судини і поліпшити кровообіг.

Фінська сауна

  • Температура: 70-130 °C
  • Вологість: 10-20%

Особливість фінської сауни - сухе повітря. Воно переноситься легше, що дозволяє підвищувати температуру в парильні до 120 °C, а то і більше.

Віник в сауні не потрібен: можна отримати опік. Зате наявність басейну або озера, куди можна зануритися, обов'язково. На відміну від російської бані, тут вода не повинна бути дуже холодною.

Сауна очищає організм від шлаків і токсинів, корисна для судин, суглобів і дихальної системи.

Турецька лазня (хамам)

  • Температура: 30-55 ° C
  • Вологість: 80-90%

Турецький хамам, підходить для тих, хто погано переносить високі температури. З популярних парних вона - сама "прохолодна".

Особливість хамама в його по-східному розкішному вбранні. Інтер'єр традиційно виконаний з натурального каменю, частіше мармуру. Холодний камінь добре прогрівається і стає джерелом м'якого тепла.

Для створення пара використовують котел з водою, вбудований в стіну. Над киплячою водою утворюється пара, яка виходить через отвори в стіні. А приміщення цілком обігрівається паром, що надходять в трубу, прокладену під мармуровою підлогою.

Відвідувачі лягають на гарячий камінь в середині парної і пітніють. Потім приходить черга масажу всього тіла. Це можна вважати заміною звичних нам віників.

Сучасні турецькі лазні з натяжкою назвеш традиційними. Найчастіше це кімната, оброблена мозаїкою, в якій дотримується потрібний температурний режим і рівень вологості. Східного розмаху там, звичайно, не побачиш.

Інфрачервона сауна

  • Температура: до 55 °C
  • Вологість: 5-10%

Інфрачервона сауна являє собою дерев'яну кабіну, в якій встановлені інфрачервоні нагрівачі. Вони і передають тепло в організм.

Деякі з побоюванням ставляться до такого виду парних. Але вони не мають нічого спільного ні з рентгенівським випромінюванням, ні з ультрафіолетовим, і ніякої загрози для організму не несуть - запевняють фахівці банного комплексу Perfect banya & SPA.

В інфрачервоній кабіні тіло нагрівається за рахунок теплових хвиль, випромінюваних обігрівачами. Випромінювання впливає не на повітря в приміщенні, а безпосередньо на організм людини.

Тепло в інфрачервоній сауні проникає значно глибше, ніж у звичайній парній. Тому організм втрачає не тільки воду, а й шкідливі речовини (шлаки, токсини, жири).

Рекомендована тривалість сеансу 30 хвилин.

Банного комплексу Perfect banya & SPA запрошує гарно провести час із користю для Вашого здоров’я. Для Вас безлім на 5 парних, великий асортимент СПА-процедур і це все в одному місці.